Canlarım, sizlerle beraber olmak öyle önemli ki benim için. Beni Sevgi ablanız olarak kabul edin. Zaten Bodrum da beni öyle tanır. İyi ve kötü zamanlarınızda yanınızda olayım. Dertleşelim, ama çoğunlukla gülelim. Öyle ihtiyacımız var ki gülmeye. Sorunlarımızı unutup, keyif almaya bakalım. Haydi.. Var mısınız beraber keyiflenmeye ?

Bodrumun Sevgisi

Cumartesi, Ocak 08, 2005

HAM HUM, HAM HUM “UMAMİ”

Ne kadar acayiplik varsa Japon’lardan çıkıyor. Teknolojinin kralı onlarda, Adetlerin enteresanı onlarda, bize ne kadar yabancı alışkanlıkları var. Şimdi de tutturmuşlar umami diye damak zevkini.Tadı ekşi, tatlı, acı,tuzlu, buruk önemli değil hoşa gidiyorsa onun adı Umami’ymiş

Tat almak sadece dilden olmuyor. Dilimiz tatlı,ekşi,tuzlu ve buruk tadı algılayabiliyormuş. Diğer tatlar için burnumuza ve beynimize ihtiyaç varmış.(biz bunları biliyoruz ki akıllım) Nezle olunca neden yediklerimizden bir şey anlamayız, bunları da biliyoruz, geç babam geç.

Aha bu capones yerden bitmeler, tatlı ile tuzlunun arasında yağı ve eti çağrıştıran bir tat bulmuşlar adına da umami demişler.

Yav biz caponları solladık bu umamide anne sütünden tatlıyı aldık, kıvır zıvırla tuzluyu aldık, fest futla da her türlü tadı aldık, Türk mutfağının zenginliği içinde peeeee!.... almadığımız tatlar mı kaldı?

Bizim içli köfteyi, kısırı, acılı adanayı,dolmaları, karnıyarık, bol sarımsaklı cacığı daha say sayabildiğin kadar.. Bütün bunları elin caponu ne bilsin. Onlarda varsa yosun, suşi, çiğ yiyorlar anam çoğu yemeği. Çayı bile küccücük kuş suluğu gibi kaplarda içiyorlar. Nerde bizdeki ince belli çay bardağı, hoş artık kocaman saplı bardaklarda sallama olan daha kolay(bende aynen öyle içiyorum)

Necip halkımız bu konuda iyidir, iyi. Capon diyorki “içki,sigara,diş ve dişeti hastalıkları hem kötü hemde tat alma duyumuzu köreltiyormuş. Ne gam kardeşim!..Biz aslanlar gibi içkimizi de içeriz, sigaramızı da tüttürürüz, diş fırçalama mı? O ne ki? İşte onu yapmayız. Sapsarı dişlerimiz şanımızdır. Caponlar bizden iyimi bilecek? Hepsini yaparız bütün tatları da alırız alimallah.

Beni sevindiren ne biliyor musunuz? Tatlıyı şişmanlar değil zayıflar severmiş. Eh teselli bulacak bir yan buldum gene de.Artık ben her yerde yemekte ellerinize sağlık çok lezzetli olmuş demeyeceğim, AAH!! Çok umami olmuş. Nasıl yaptında bu kadar umami oldu? Diye ukalalık yapacağım. Bilgi her yerde bilgidir.Bana anlamadan aval aval bakanlara da asla umami nedir anlatmayacağım. Mutlaka arkamdan iyi niyetlerini yollarlar zannederim.

İyi bir umami yemek için beyaz şarapta içilecekmiş, benden paso asla şarap kültürüm yoktur,hiç anlamam. İşte sınıfta kaldım. Şarapsız umami işe yarar mı? Evde yaptığım yemekleri umami’sizde hüpletirim. Yaşasın bizim yemekler!!.... Yaşasın cim bom bom!... Heyyt



SEVGİYLE KALIN